Simptomele de boli venerice, la scurt timp după ce organismul a primit o infecţie, variază foarte mult în funcţie de natura bolii, sau sunt vizibile doar atunci cînd boala s-a agravat şi a deteriorat grav sănătatea. Pentru a înţelege dacă unele semne determină boala venerică şi cum să o tratezi, poate să se ocupe doar un specialist calificat – venerolog.
Răspunsul la întrebarea când să vă adresaţi la un medic venerolog este simplu – îndată ce pe organele genitale sau în apropierea lor apare orice fenomen suspect, este necesar să consultaţi un medic.
Este deosebit de important să consultaţi un medic în timp util, în cazul în care aţi avut un contact sexual neprotejat cu parteneri ocazionali. Cu toate acestea, sunt cazuri destul de frecvente când în organism apare infecţia transmisă prin contact sexual cu un partener regulat sau chiar fără contact sexual – prin contact casnic.
Semnele, care vă ajută să determinaţi diagnosticul şi să consultaţi medicul sunt următoarele:
Un alt semn important este starea rea de sănătate pe o perioadă îndelungată fără nici un motiv, sau aţi avut anterior mai mulţi parteneri sexuali ocazionali. Mai ales, dacă s-a mărit ganglionii limfatici fără nici un motiv, scădere bruscă a poftei de mîncare şi greutăţii, febră mare pe o perioadă îndelungată şi apariţia unor pete, erupţii cutanate pe orice parte a corpului.
În cazul în care nu s-a depistat nici o boală venerică, întrebaţi medicul, la care, în opinia sa, ar trebui să consultaţi un specialist.
Unii oameni au frica sau sunt jenaţi să consulte un medic-venerolog. De fapt, nimic înfricoşător nu este să vizitaţi biroul unui medic. Problema se poate întîmpla fiecărei persoane, de aceea nu trebuie să amînaţi vizita. Specialiştii care primesc pacienţii pe bază de taxe, nu deschid o carte oficială, toată informaţia despre pacienţi este închisă.