Venerologia - știința care se ocupă cu tratamentul și prevenirea infecțiilor, boli cu transmitere sexuală. Venerologia este strâns legată cu dermatologia.
Deoarece bolile cu transmitere sexuală (BTS) pot cauza pericol real pentru sănătatea publică influențând asupra situației demografice, în legislația mai multor țări din lume este prevăzut tratamentul obligatoriu pentru bolile grave cu transmitere sexuală, precum și răspunderea penala pentru răspândirea intenționată a bolilor (infecția altei persoane).
Simptome. Majoritatea bolilor cu transmitere sexuală se manifestă în 2-5 zile (mai rar o lună) după infecție, și se caracterizează prin mâncărime, roșeață, senzație de arsură la nivelul organelor genitale, precum și eliminări specifice cu un miros neplăcut. La primele semne de boală trebuie să consultați un medic.
În grupa de risc a BTS sunt oamenii, care au viața sexuală dezordonată, care au relații întâmplătoare și nu se protejează (fără prezervativ). Infecția poate apărea atât în sexul tradițional, cât anal și oral.
Principalele boli în domeniul venerologiei. Bolile principale cu transmitere sexuală includ sifilisul, sancrul moale, gonoreea, limfogranuloma venerică, granulomul inghinal, uretrita negonococică și boala Reiter. În plus, o serie de boli se răspândesc nu numai sexual, dar și prin sânge: trihomoniaza, uroplazmoza, herpes genital, negii genitali și HIV-infecțiile. Tratamentul cu întirziere sau incorect a tuturor bolilor cu transmitere sexuală pot duce la infertilitate.
Tratarea și prevenirea bolilor. Tratamentul bolilor cu transmitere sexuală intră în responsabilitatea specialistilor: venerolog-dermatolog, urolog (pentru bărbași) și ginecologie (pentru femei). Tratamentul este prescris numai după identificarea agentului cauzal (analiza de sânge și frotiu); pentru tratament sunt prescrise medicamente la care sunt sensibili acești agenți patogeni. Cursul de tratament trebuie să-l treacă ambii partenerii sexuali.
Ce tratează medicul venerolog este cunoscută chiar elevelor, dar nu toţi adulţii sunt la curent de lista completă a bolilor,care intră în competenţa venerologului, cum se manifestează aceste boli şi ce pericol reprezintă în caz de lipsa tratamentului în timp util.
Simptomele de boli venerice, la scurt timp după ce organismul a primit o infecţie, variază foarte mult în funcţie de natura bolii, sau sunt vizibile doar atunci cînd boala s-a agravat şi a deteriorat grav sănătatea. Pentru a înţelege dacă unele semne determină boala venerică şi cum să o tratezi, poate să se ocupe doar un specialist calificat – venerolog.
Ce tratează medicul venerolog este cunoscută chiar elevelor, dar nu toţi adulţii sunt la curent de lista completă a bolilor,care intră în competenţa venerologului, cum se manifestează aceste boli şi ce pericol reprezintă în caz de lipsa tratamentului în timp util.
Boli venerice sunt caracterizate prin infecţii ascunse, de aceea nimeni nu este asigurat de infecţia acestuia. Agenţii cauzali ai bolilor cu transmitere sexuală sunt destul de dubioase şi se adaptează rapid la medicamente. În caz de un tratament greşit, infecţiile pot lua o formă cronică, care vindecarea va fi cu mult mai dificilă.