Terapia manuală - o ramură a medicinii, care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor și altor stări patologice ale oaselor umane, pe cale manuală, fără instrumente speciale sau medicamente. Terapia similară este mai mult un masaj terapeutic complex, medicul usurează nu numai starea pacientului dar și vindecă boala.
Simptome. Simptomele bolii sunt urmatoarele: dureri la nivelul coloanei vertebrale și articulații, rigiditatea coloanei vertebrale, dureri de cap, amețeli. La primele simptome se necesită consultarea medicului.
Principalele boli în domeniul terapiei manuale. Bolile care sunt tratate cu terapie manuală: în primul rând durerile de spate, radiculită, scolioz și hernie intervertebrală.
Tratarea și prevenirea bolilor. Tratamentul se indică după diagnosticul manual (în cazuri severe medicul poate indica investigația de radiografie și imagistică prin rezonanță magnetică). Tratamentul are ca scop identificarea cauzelor, înlăturarea simptomelor și restaurarea funcționării normale a organismului uman.
Terapeut manual – medicul, care efectuează contactul direct cu mîinile asupra muşchilor şi articulaţiilor, ligamentelor şi organelor pacientului cu scopul de a restabili poziţia corectă. Medicii terapeuţi manuali, de regulă, - sunt neurologi sau chirurgi, care au trecut o specializare suplimentară în terapia manuală.
Terapeutul manual se ocupă cu stări patologice şi boli ale sistemului osos uman şi ţesutul înconjurător al acestuia. Caracteristic pentru această specialitate medicală este efectul terapeutic la direct, adică medicul efectuează procedura fără utilizarea instrumentelor sau medicamentelor. Specialistul utilizează doar mâinile, efectuând într-o anumită secvenţă manipulaţii terapeutice.