Sexologie - știința care studiază comportamentul sexual uman și manifestările sexuale. Discipline conexe (inrudite) sunt biologia, psihologia, pedagogia, sociologia, antropologia și altele. În medicina clinică este de asemenea învecinată cu andrologia și ginecologia.
Simptome - medicii sexologi mai întâi de toate studiază disfuncțiile sexuale psihogene, simptomele cărora pot fi lipsa dorinței sexuale, lipsa plăcerii în timpul actului sexual, lipsa de orgasm, dureri în timpul actului sexual sau masturbării, etc.
Principalele boli în domeniul sexologiei. Sexologii cercetează următoarele boli: anorgasmia (dereglare sau lipsa orgasmului), ejaculare rapidă, frica sau obsesii legate de comportamentul sexual, impotență, frigiditate.
Tratarea și prevenirea bolilor. Medicii sexologi ajută la găsirea și rezolvarea cauzei problemelor sexuale, utilizând atât tehnici psihologice și psihoterapeutice, cât și fizioterapie, reflexoterapie și terapie manuală.
Sexolog - un specialist care tratează boli ale sferei sexuale, asociată cu tulburări de diverse origini, corectează comportamentul sexual, educaţia sexuală, rezolvă probleme psihologice în relaţiile dintre sexe.
Sexologul se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul patologiilor asociate cu sfera sexuală şi atracţia sexuală. De asemenea, medicii andrologi şi ginecologi sunt implicaţi în aceste probleme, însă ei tratează aceste tulburări din punct de vedere fiziologic, în timp ce sexologul este preocupat de motivele tulburărilor psihologice.