Psihiatrie - o ramură specială a medicinii care studiază schimbările în activitatea creierului, provocând tulburări psihice. Boli mintale sunt cauzate de traume ale creierului şi diferite boli - sifilisul, schizofrenia, procese tumorale şi alte modificări legate de vârstă.
Pacienţii nu cunosc în ce caz trebuie să consulte un medic psihiatru ,psiholog sau psihoterapeut. Psihiatrie, psihoterapie şi psihologie sunt discipline conexe, de multe ori, probleme care le aveţi le poate primi şi un psihiatru, şi psihoterapeutul, şi chiar un psiholog. Dacă totuşi încercăm să facem o diferenţă, atunci acesta va fi gradul de severitate al problemelor psihologice ale omului.
Psihiatru tratează cele mai grave traume, asociate cu modificările fizice şi,tratează ,de regulă cu metode medicamentoase. Psihoterapeutul tratează boli mai puţine grave ( fobii, nevroze) şi pune accentul la metode fără medicamente, deşi are dreptul de a prescrie medicamente. Un psiholog nu este un medic, iar acesta tratează tulburări ale omului de zi cu zi (probleme de dezvoltarea personală, o lipsă de înţelegere în familie) exclusiv prin consultări.
Există o serie de simptome-condiţii, când trebuie să vizitaţi psihiatru:
Unele boli mentale sunt exprimate atît de viu, încît influenţează pe deplin voinţa omului, iar în acest caz el nu percepe situaţia ca o manifestare a bolii. Aceste stări necesită tratament calificat, dar pacientul niciodată nu se va adresa la medic, aşa că ar trebui să facă cel apropiat. Ajutorul medicului psihiatru este necesară în următoarele cazuri:
Examinarea copilului la psihiatru este necesară la înregistrarea în grădiniţă sau înainte de şcoală . O vizită neprogramată la medic este necesară în caz de: