Când trebuie de făcut o consultație la medicul oncolog
Oncolog – specialist, care studiază cauzele apariţiei şi dezvoltării tumorii benigne şi maligne. Competenţa medicului oncolog include – diagnosticarea (inclusiv diferenţierea exactă), tratamentul tumorilor, precum şi studierea posibilităţii transformări din tumori benigne în tumori maligne.
Cancerul poate afecta toate organele şi ţesuturile corpului uman. Acesta este localizat iniţial într-un organ, dar mai apoi se răspândeşte în orice sistem, inclusiv circulator, limfatic, osos. De multe ori stadiul primar al bolii poate fi asimptomatic, astfel încât există unele cazuri în care aveţi nevoie să vizitaţi medicul oncolog în mod obligatoriu, chiar şi pentru fără nici un motiv aparent.
În ce cazuri vă adresaţi la medicul oncolog
Aceste simptome pot fi însoţite de boli tumorale la diferite stadii de dezvoltare a acestora:
- Semne de sângerare din organele interne - sânge în urină, în fecale, sângerări nazale frecvente pentru nici un motiv aparent, din organele genitale.
- Scăderea semnificativă a greutăţii fără schimbarea stilului de viaţă.
- Apariţia diferitelor leziuni ale pielii, schimbări vizibile ale aluniţelor, negilor, polipilor, etc. în special cu sângerare.
- Apariţia sigiliu în orice parte a corpului, în sâni. Creşterea ganglionilor limfatici.
- Cazuri de febră, dureri inexplicabile şi prelungite.
- Tulburări ale vederii, auzului sau coordonării.
- Apariţia eliminărilor anormale din sâni şi colon, tulburări nerezonabile ale scaunului
- Deteriorare puternică a sănătăţii, pierderea poftei de mâncare, şi, uneori, greaţă când tractului gastro-intestinal este normal
- Perioadă lungă de disconfort a oricărui organ – durere sau presiune în gât, în jurul sternului, abdomenului sau pelvisului.
În care alte cazuri vă adresaţi la medicul oncolog
Consultaţi medicul oncolog în caz de:
- Aţi efectuat tratament de orice tip de cancer – ca o măsură preventivă consultaţi medicul cel puţin o dată la fiecare jumătate de an după recomandarea medicului.
- Femeilor şi bărbaţilor după 40-45 ani este necesar să se adreseze la medicul oncolog cel puţin o dată la jumătate de an.
- Sunteţi diagnosticate cu următoarele boli: Polip intestinal, mastopatie, ciroza hepatică
- Aveţi rude care suferă de cancer
- Lucraţi în industria chimică, sau orice alte condiţii nefavorabile ecologice (praf şi poluare gazului).
- Vă bronzaţi permanent – atît natural, cît şi solar.
- Fumaţi – este recomandat vizita la medicul oncolog cel puţin 1-2 ori pe an, deoarece frecvenţa bolii de cancer din cauza fumatului a fost în mod repetat dovedit de statistică.