Bronhoscopie (traheobronhoscopie) - o metodă de cercetare a traheelor şi bronhiilor cu un instrument special bronhoscop. Dispozitivul reprezintă un tub flexibil, echipat cu o lampă, un tub de vizualizare şi manipulatoare. Bronhoscoapele moderne vizualizează organele şi efectuează o înscriere video pentru continuarea studiilor.
Examinarea este realizată de medicul endoscopist la indicarea terapeutului sau ftiziatrului. Examinarea se efectuează în scopuri de diagnosticare şi terapeutice în caz de suspiciune de tumoare, depistarea inflamaţiei, precum şi eliminarea obiectelor străine din trahee şi bronhii.
Bronhoscopia se face numai în spital şi în cabinete speciale. Mucoasele traheei şi bronhiilor se examinează numai după efectuarea radiografiei preliminară obligatorie. Examinarea se efectuează pe stomacul gol ( cel puţin 8 ore de foame), de asemenea, 3 ore înainte de examinare nu se recomandă să consumaţi lichid şi să fumaţi. Înainte de procedură, pacientul trebuie să înlăture protezele dentare, bijuteriile şi de dorit să îmbrăcaţi o cămaşă curată mare. Dacă pacientul are emoţii mari, atunci se aplică acestuia un calmant. Procedura se efectuează în poziţia verticală sau orizontală.
După anestezia orofaringelui prin gura pacientului (uneori pe nas) se introduce uşor un instrument special, iar medicul examinează mucoasa şi lumenul bronhiilor şi traheei. Dacă este necesar, medicul vă poate efectua o biopsie - biopsie pentru examinarea microscopică în caz de suspeciune de cancer.
În timpul bronhoscopiei, pacientul poate avea senzaţii de eructaţii, "nod" în gît, congestie nazală, dorinţa de a tuşi. Nu trebuie să aveţi frică de aceste semne, deoarece aceasta este caracteristic pentru procedură. De asemenea, nu vă îngrijoraţi dacă simţiţi un sentiment de sufocare în timpul examinării. Diametrul bronhoscopei este cu mult mai mică decît lumena traheei şi bronhiilor, de aceea în timpul procedurii pacientul poate respira de sine stătător.
După procedura bronhoscopie, pacientul poate reveni imediat la o viaţă normală. Cu toate acestea, se ia în consideraţie cîteva momente: nu mîncaţi timp de o oră după procedură, în cazul în care s-a efectuat paralel şi biopsie, atunci consumaţi produse alimentare doar reci în ziua procedurii. După îndepărtarea bronhoscopului , s-ar putea să aveţi o tusă cu sânge , de aceea ar trebui să aveţi o cârpă curată sau un prosop.
După efectuarea bronhoscopiei sunt posibile complicaţii şi, anume leziuni a peretelui bronşic, acumularea aerului în coaja pulmonară (pneumotorax), sângerare după biopsie, bronhoconstricţie (bronhospasm), inflamaţia plămânilor (pneumonie), reacţii alergice. Deşi persistă un disconfort în timpul şi după procedură, doar bronhoscopie poate arăta o imagine exactă a traheei şi bronhiilor. Complicaţiile în urma examinării, de obicei, dispar timp de o săptămână.