Programează-te la doctor

iconphoneheader

022-600-903

Biblioteca medicalăGastroenterologie → Pregătirea pentru o Ecografie abdominală

Pregătirea pentru o Ecografie abdominală

Ecografie abdominală este aplicată atât bolilor acute cât şi cronice ale organelor interne. Ecografie abdominală poate fi prescrisă de medicul atunci când apare dureri severe în abdomen, cu suspiciune de apendicită, colelitiază şi alte. Ecografie abdominală poate fi realizată fie ca o măsură de prevenire în absenţa simptomelor, fie determinarea stării generală a sistemului digestiv şi biliare.

Ecografie abdominală include ficatul, splina, pancreas, vezica biliară şi vasele de sânge ale abdomenului. Examinarea poate , de asemenea, include ecografie a rinichilor şi ganglionii limfatici ai spaţiului retroperitoneal. Ultrasonografia este o metodă valoroasă de diagnostic. Ecografie abdominală permite  să examineze complex starea organelor interne şi să determine tumori, inflamaţii, abcese, modificări în structura, poziţia şi dimensiunea organelor. 

ecografie

 

Pregătirea pentru ecografie abdominală

În cazul în care medicul indică efectuarea ecografiei abdominale, pregătirea pentru această examinare ar trebui să înceapă cu câteva zile înainte. Pregătirea este importantă , deoarece nerespectarea acestora reguli poate să complice la determinarea diagnosticului şi apariţia rezultatelor greşite a examinării.

Cu două sau trei zile înainte de examinare, este necesar de a urma o dietă specială: evitarea produselor, care contribuie la flatulenţă. Aceste produse includ: lapte, fasole, sucuri, produse de patiserie, varză, legume crude, fructe proaspete, pâine neagră. Persoanele care suferă de probleme digestive (balonare, constipaţie), se recomandă în acest moment pentru a lua preparate enzimatice, de exemplu, mezin, festal, espumizan. Unii medici recomandă cu o noapte înainte de examinare de a administra  cărbune activ:  1 comprimat / 10 kg greutate corporală.

Dacă este necesar efectuarea ecografie abdominală la copil, pregătirea , de asemenea, constă în urmarea dietei. Examinarea se realizează pe stomacul gol, de aceea,este interzis  atât copiilor cât şi adulţilor să mănânce înainte de procedură. Prin urmare, este mai uşor de a efectua ecografia dimineaţa, înainte de micul dejun. În cazul în care se realizează mai târziu examinarea ,se permite de a mânca o  bucata de pâine alba uscata, şi bea o ceaşcă de ceai fără zahăr.

Fumatul înainte de ecografie abdominală se interzice, deoarece fumatul poate provoca contracţii ale stomacului şi vezicii biliare, ceea ce poate duce la formularea unui diagnostic greşit. Copiilor este interzis guma de amestecat înainte de examinare.