Când trebuie de făcut o consultație la medicul ecografist
Ecografia poate fi prescrisă de un medic, dar poate fi efectuată şi la dorinţa pacientului ca un control preventiv sau pentru determinarea rezultatele tratamentului. Este dificil de a supraestima beneficiile pe care le aduce diagnosticarea cu ultrasunete medicale – cu ajutorul acestuia se determină un număr foarte mari de patologii. Dar cel mai important lucru, este faptul că ecografia este absolut inofensivă.
Când trebuie de făcut o consultaţie la medicul ecografist
Motivele enumerate mai jos sunt cele mai frecvente întâlnite:
- Sarcină – în perioada sarcinii efectuarea ecografiei este o procedură obligatorie, şi anume fiecare trimestru de sarcină .
- Boală inflamatoare pelvină – o indicaţie frecventă pentru ecografie. Studiul permite evaluarea cu atenţie starea şi amplasarea organelor, mărimea lor.
- Boală de rinichi şi al tractului urinar – repede şi invaziv se identifică pietre , se determină dimensiunea şi forma lor.
- Patologie a inimii – dacă este diagnosticat infarct cardiac sau există o suspeciune de prezenţa tulburărilor hemodinamice sau patologia valvulară.
- În prezenţa bolii vasculare – medicul determină starea arterelor, permeabilitatea şi fluxul de sînge.
- După spusele medicului oncolog - mai multe tumori benigne şi maligne sunt vizualizate prin intermediul diagnosticului cu ultrasunete.
Cînd aduceţi copilul la specialistul ecografist
Atît copii cît şi adulţii de dorit să se examineze periodic. Acest lucru va ajuta să identifice boala de la început şi se va desfăşura o terapie adecvată pentru tratamentul acestuia în stadii incipiente. Copilul trebuie de înscris la ecografie, în caz de:
- La examinare de profilactică s-a dezvăluit hipertrofie tiroidiană
- În prezenţa zgomotului atunci când ascultaţi inima - această metodă va clarifica etiologia lor
- O dată pe an ca o măsură de prevenire. Cu ajutorul ecografiei, de exemplu, se poate depista la copil boală de inimă congenitală şi să efectueze tratarea ei, ca să nu permită dezvoltarea acestei boli.
Când aveţi nevoie pentru prima oară să mergeţi la ecografie
- Dacă planificaţi o sarcină – a determina starea organelor al sistemului de reproducere . Acest lucru va preveni eventualele probleme.
- Dacă în gât s-a format nişte puroi - nu aşteptaţi pentru agravarea stării, trebuie să solicitaţi imediat sfatul medicului ca să identifice eventualele anomalii ale glandei tiroide.
- După atingerea vârstei de reproducere, femeile şi fetele, în fiecare an, este de dorit să treacă examinare ginecologică şi glandelor mamare.