Chirurgie plastică – o categorie a chirurgiei , care elimină defectele vizibile a organelor sau ţesuturi ale corpului uman. Chirurgie plastică este utilizată pe scară largă pentru corectarea defectelor înnăscute (cum ar fi eliminarea petelor mari pigmentate) sau defecte estetice, dobândite ca urmare a unor traume, arsuri, etc.
Trăsătura specifică de lucru pentru un medic chirurg plastic este faptul că, în cele mai multe cazuri, nu este legat de tratamentul unei boli, dar de schimbarea aspectului exterior oricărui organ uman. Uneori această schimbare este necesară pentru un motiv evident (de exemplu, corectarea buzei de iepure, care afectează calitatea vorbirii), şi, uneori, se face numai la dorinţa pacientului, care nu este asociat cu corectarea defectelor.
În orice caz puteţi consulta un specialist, dacă sunteţi îngrijoraţi de orice deformare al corpului sau defecte de aspect:
Vă rugăm să reţineţi că atunci cînd decideţi să vă adresaţi la medic chirurg plastician trebuie să cîntăriţi cu atenţie toate argumentele “pro şi contra”, deoarece orice intervenţie chirurgicală plasticiană ar putea duce la rezultate neaşteptate.
Aduceţi copilul la un chirurg plastic în cazul în care se depistează:
Nu duceţi copilul la un chirurg plastic din cauza capriciilor obişnuite, care este caracteristic perioadei de trecere a vîrstei şi, de exemplu, dorinţa de a schimba forma nasului, buzelor, ochilor. Orice intervenţie chirurgicală – aceasta este o traumă asupra organismului, de aceea trebuie să fie effectuate doar în cazuri de urgenţă.