Chirurgia – o ramură a medicinei care se ocupă cu tratamentul a diverse boli folosind metode de operare (chirurgicale).
Chirurgia tratează absolut toate organele omului, fapt care se datorează necesității dezvoltării chirurgiei în mai multe subcapitole: chirugie oftalmologică, chirurgie stomatologică, cardiochirurgie, chirurgie urologică și altele - aproape pentru fiecare domeniul al medicinii există câte o specialitate chirurgicală. În plus, chirurgia generală este specialitatea medicală ce tratează afecțiunile care necesită intervenții operatorii în traume și răni.
Simptome. Aproape toate simptomele sunt asociate în urma rezultatului anumitor traume și boli interne care se manifesă în exteriorul organismului - și anume, vindecarea îndelungată a rănilor, ulcere, arsuri, schimbarea culorii pielii, sângerări, etc.
Principalele boli din domeniul chirurgiei. Bolile cele mai frecvent întîlnite în intervențiile chirurgicale - arsuri, degerături, tumori, hernii, fracturi, contuzii, organe nedezvoltate și altele.
Tratarea și prevenirea bolilor. Înaimnte de a indica tratamentul, medicul terapeut investighează pacientul cu ajutorul Tomografiei Cpmputerizate, Rezonanță magnetică sau Ecografie. Ulterior este prescris tratamentul - care nu necesită în mod obligatoriu intervenții chirurgicale, de multe ori medicii chirurgi recurg la curățarea și bandajarea rănilor. Întervențiile chirurgila au loc numai în cazuri extreme.
Chirurg - medic specializat în tratamentul diferitelor boli, prin intervenţie fizică, în organismul pacientului. De obicei, aceste boli nu pot fi vindecate cu medicamente, fără proceduri chirurgicale - pansamente, tratamentul rănilor, intervenţii chirurgicale.
Chirurgie – o ramură a medicinei, care tratează diverse traume şi boli, prin intervenţie chirurgicală sau prin intermediul unor proceduri chirurgicale mai puţin traumatice.