Programează-te la doctor

iconphoneheader

022-600-903

Biblioteca medicalăCardiologie → Sfaturile medicului cardiolog

Sfaturile medicului cardiolog

Sfaturile medicului cardiolog

cardiologie

Medicii cardiologi numesc câțiva factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Acestea sunt: stresul emoțional, inactivitatea, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de sare și alcool, alimentație incorectă. Toți acești factori conduc la o creștere a activității inimii și a vaselor. Acest lucru, în cele din urmă se încheie în mod inevitabil cu tensiune crescută, boli coronariene și ateroscleroza.

Pentru a păstra inima și vasele sanguine sănătoase,  medicii cardiologi  recomandă să urmați câteva sfaturi simple.

  1. Măsuraţi tensiunea arterială. Persoanele sănătoase trebuie să facă acest lucru în fiecare an, să ducă o evidență strică a acesteia. Dacă tensiunea a crescut, atunci trebuie să o verificați în fiecare lună, ca să nu ajungeți în situații critice. Tensiune arterială normală este considerată de 120/80 mm.Hg.Art.
  2. Renunțați la fumat. Experții de la Organizaţia Mondiala a Sănătăţii au stabilit o dependență directă a numărului de țigări fumate și creșterea pericolului de infarct miocardic.
  3. Alimentaţi-vă corect. Luaţi masa în mod regulat, iar mâncarea să nu fie grasă, în exces sau sărată. Alimentaţia grasă poate duce la un nivel crescut de colesterol. Acesta blochează vasele de sânge şi nu permite să se menţină  fluxul sanguin normal.    
  4. Mişcaţi-vă cât mai mult. Cele mai multe ori mişcaţi-vă în aer liber, mersul pe jos (cel puţin 3-5km pe zi), plimbaţi-vă cu bicicleta, dansaţi, faceţi gimnastică. Exerciţii fizice moderat întăreşte muşchiul inimii.
  5. Aveţi grijă de greutatea voastră. Obezitatea nu este doar estetic plăcut, dar, de asemenea periculos. Inima persoanelor obeze este forţată să muncească şi în cele din urmă resursele „motorului în flăcări” nu poate fi suficient.
  6. Verificați în mod regulat nivelul de colesterol din sânge. Colesterolul  "rau" nu se dizolvă în organism, nu se acumulează şi duce la apariția plăcilor aterosclerotice în vasele de sânge .Iar acesta duce direct la un atac de cord sau accident vascular ischemic.
  7. Aveţi grijă de nervii. Din cauza stresului mor nu numai celule nervoase, dar şi inima. Stresul emoţional face ca inima noastră să bată mai tare şi transmite de 3-5 ori mai mult sânge. Bucuraţi-vă cât mai des. Râsul reduce riscul de boli de inimă.
  8. După 40 de ani, verificați periodic nivelul de zahăr în sânge. Diabetul este unul dintre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare.
  9. Limitaţi consumul de stimulente. Acestea includ cafeaua (nu mai mult de 4 ceşti pe zi), băutura energizantă  şi alte băuturi cofeinizate. Toate aceste băuturi în cantități nelimitate face inimile noastre să bată într-un ritm accelerat, prelucrând resursele înainte de timp.
  10. Aveţi grijă de dinţi. Este dovedit faptul că durerea de dinți afectează și inima. Bacteriile din cavitatea bucală cresc riscul de boli de inimă.

Şi ţineţi minte, dacă aveți oricare disconfort în zona inimii, ar trebui să consultaţi imediat un cardiolog.