Holeră
Alte boli cu litera «H»:
Helminți,
Hemangiomă,
Hemianopsie,
Hemofilie,
Hemoroizi,
mai multe Hepatita B, Hepatita C, Hepatita D, Hepatita E, Hepatită alcoolică, Hernia de disc, Herpes, Hidrosadenită, Hipercalcemie, Hipermetropie, Hiperplazia endometrială , Hiperprolactinemia, Hipertensiune arterială, Hipertiroidismul, Hipertrofia Benigna a Prostatei (BPH), Hipogonadismul, Hipotiroidismul, Hirsutismul
Holeră - o boală acută intestinală cauzată de o infecție. Boala apare în timpul verii.
Cauzele
Boala apare din cauza afectării organismului de vibrioni holerice(bacterii). Se transmite prin metode casnice și nutriționale. Cauzele holerei:
- consumul produselor, apei infectate cu bacterie;
- înotul în ape infectate;
- contact cu obiectele, care conțin bacterii.
Simptomele holerei
Simptomele caracteristice pentru holeră se manifestă în felul următor:
- diaree (fecale de culoarea albă tulburătoare, cu fulgi albi);
- nevoia frecventă de a defeca;
- vomă abundentă;
- deshidratare;
- scăderea temperaturii corpului la 34,5 grade;
- slăbiciune generală;
- sete;
- crampe musculare;
- tahicardie;
- piele uscată;
- amețeli;
- hipotensiune arterială;
- răgușeala.
Diagnosticare
Diagnosticarea holerei este efectuat de medicul-infecționist, în care indică o serie de analize și examinări:
- însămânțările bacteriologice vomă, fecale, conținutului intestinal;
- examinare serologică;
- microagglutinarea, imobilizarea vibrionilor.
Este necesar să se facă distincția holerei de la alte infecții intestinale (salmoneloză, dizenterie), precum și otrăvirea cu săruri de metale grele și ciuperci.
Tratamentul holerei
Tratamentul holerei include:
- proceduri de rehidratare;
- soluții intravenoase polyionic;
- antibiotice tetracicline.
Necesită spitalizarea pacientului în clinica de boli infecțioase.
Dieta
În primele zile de tratament, pacientului este atribuit dieta Nr.4, în care sunt excluse următoarele produse:
- făină, pâine, produse de patiserie;
- clătite, brioșe;
- sorturi grase de carne, pește, carne de pasăre;
- conserve de carne;
- ouă;
- grăsimi (cu excepția untului);
- legume;
- supe dese;
- fructe de pădure, pomușoare;
- dulciuri, miere;
- cafea, cacao;
- băuturi răcoritoare, kvas;
- băuturi alcoolice.
După dispariția simptomelor, ar trebui să consumați mai multe produse bogate în potasiu (caise, roșii și suc de portocale, banane).
Pericol
Dacă nu tratați în timp util holera, există un risc ridicat de dezvoltare a complicațiilor grave:
- pneumonie;
- tromboflebită;
- inflamație purulentă (abces, flegmon);
- ischemie intestinală;
- infarct miocardic;
- tulburări circulatorii cerebrale;
În cazuri grave este posibil moartea pacientului.
Prevenirea
Pentru prevenirea holerei, pacienților se recomandă:
- a respecta reguli sanitare-igienice în instituții de alimentare;
- a consuma doar apă fiartă;
- a evita contacte cu persoane bolnave;
- a controla starea surselor de apă;
- a curăța deșeurile de canalizare în timp util.
‹
›
Chiriac Tatiana
Hepatolog, Infecționist
Experiența 38 ani
Prețul consultației - 400 lei
Chișinău, str. Costiujeni, 8/3 A