Hipertiroidism – o stare de organism, în care glanda tiroidă produce prea mulți hormoni a grupului tiroidiene. Un exces a acestor hormoni duce la tulburări ale schimbului de energie și căldură din cauza creșterii consumului de oxigen a țesuturilor organismului. Glandele suprarenale nu rezistă la tulburările hormonale, astfel organismul este mai sensibil la stres, și, de asemenea, are loc tulburări metabolice.
Conform gradului de severitate se distinge hipertiroidismul subclinic, simptomatic și complicat.
Hipertiroidismul tiroidian poate apărea din diverse motive, iar cele mai importante sunt:
Dacă ați depistat simptome similare, consultați imediat un medic. Este cu mult mai ușor să previi boala, decât să tratezi consecințele acestuia.
În cazul în care hipertiroidismul are simptome bine manifestate, medicul terapeut sau endocrinolog poate determina un diagnostic prezumtiv chiar de la examinare inițială. Apoi, se efectuează analiză de sânge pentru hormoni.
Hipertiroidismul este o boală gravă și periculoasă, în orice caz, nu trebuie să vă tratați de sine stătător. Modul de tratament a bolii hipertiroidism este determinat de medicul-endocrinolog. Cele mai frecvente metode de tratament al hipertiroidismului sunt: tratamentul medicamentos și tratament hormonal cu iod radioactiv. Modul și doza de tratament depinde de gradul de severitate a bolii și vârsta pacientului. Iodul radioactiv se aplică pacienților cu vârsta peste 50 de ani. În cazuri extreme, are loc intervenție chirurgicală.
În cazul în care tratamentul nu a fost efectuat sau s-a realizat incompetent, la femei se poate dezvolta o criză tirotoxică – se intensifică toate simptomele bolii, apare febră și stări delirante. Este posibil comă sau deces. O altă opțiune de criză – șoc apatic, atunci când pacientul cade în apatie completă.
Dacă hipertiroidismul s-a tratat complet, este necesar să vizitați medicul în mod regulat și să dați analiză pentru conținutul hormonilor. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un tratament hormonal de susținere, care durează până la 2 ani. Prevenirea constă în tratamentul în timp util a bolilor tiroidiene, precum și menținerea dietei, constând din produse cu un conținut echilibrat de iod.
Grupul de risc includ persoanele, care suferă în familie de boli tiroidiene sau care primesc medicamente hormonale.