Gripa porcină este o boală acută, care este cauzată de pandemie de gripa A (H1N1). Această boală se transmite de la porci la oameni și se caracterizează prin susceptibilitatea crescută printre populație.
Sursa acestei boli – este porcul infectat sau persoană bolnavă. Cu 24 ore până la apariția simptomelor, persoana devine molipsitor și, ca o consecință, este periculos pentru alții. Aproximativ 15% dintre pacienți în timpul tratamentului continuă de a elimina virusul timp de 10-14 zile.
Principalul motiv pentru gripa porcină – este infectarea cu virusul A(H1N1).
Mecanismele de infecție sunt următoarele:
prin aer (infecția se produce prin strănut sau tuse la o distanță de 1,5-2 metri de la o persoană infectată).
prin contact de uz casnic (riscul de la mâinile pacientului și obiectele cu care lucrează, deoarece virusul se păstrează timp de 1,5-2 ore).
Există trei grupuri de risc de pacienți, care pot fi patologic infectați cu acest virus:
copiii până la 5 ani;
adulții cu vârsta peste 65 ani;
female însărcinate;
pacienții cu boli cronice (oncologie, boli de sânge, probleme cu sistemul urinar, ficatul, inima, diabet zaharat, imunodeficiente infecțioase).
În caz de apariția simptomelor a gripei porcine, este necesar să consultați de urgență un specialist. După depistarea bolii, pacientul trebuie să stea acasă cel puțin 7 zile.
Simptome ale gripei porcine se manifestă în felul următor:
temperatură ridicată la 38-39 ° C;
slăbiciune generală;
dureri musculare;
greață;
vomă;
dureri de corp;
pasivitate;
lipsa poftei de mâncare;
febră;
tuse uscată;
senzație de sufocare;
inflamația plămânilor în stadii incipiente;
tulburări a scaunului.
Dacă ați depistat simptome similare,consultați imediat un medic. Este cu mult mai ușor să previi boala, decât să tratezi consecințele acestuia.
Diagnosticul de gripă porcină necesită astfel de măsuri:
examinarea la medicul-terapeut, infecționist;
diagnosticul PCR, probe de mucus nazofaringiene pentru a determina virusul ARN gripal A(H1N1);
analiza generală de sânge
analiza generală de urină
semănatul virusologic al mucusului nazofaringian pentru a determina mediul.
Tratamentul ale gripei porcine se efectuează prin următoarele manipulări:
internarea obligatorie în confirmarea diagnosticului;
utilizarea măștii de protecție timp de 24 ore (se schimbă la fiecare 4 ore);
consumul de alimente bogate în vitaminele A, B, C;
terapia medicamentoasă (anti-virale, medicamente anti-bacteriene, preparate imunologice);
terapia de detoxificație de perfuzie;
consumul excesiv de alcool;
liniște.
Ca regulă, tratamentul este de 5 zile, dar uneori depinde de gradul bolii.
Gripa porcină – este o boală periculoasă, care poate fi fatală. De asemenea, această problemă poate duce la consecințe ireversibile, în cazul în care femeia însărcinată s-a infectat de gripă porcină.
Prevenirea gripei porcine implică următoarele măsuri:
respectarea regulilor de igienă personală;
evitarea contactului cu persoane infectate;
limitarea contactelor strînse cu persoane necunoscute (îmbrățișări, săruturi, strângeri de mână).