Alergie alimentară
Alte boli cu litera «A»:
Abces,
Abces odontogenic,
Accident vascular cerebral,
Acnee,
Acromegalie,
mai multe Adenomioză, Adenomul hipofizar, Adenovirus, Aerootită, Afazie, Alalie, Alcoolism, Alergie la înțepături de insecte, Alergie la medicamente, Alopecie, Alopecie androgenică, Alopecie areată, Alunițele, Alveolita dentară, Alveovită, Ambliopie, Amenoree, Amiloidoză, Amnezie, Anemia feriprivă (prin carența de fier) , Anemie, Anexita (boala inflamatorie pelviană), Angină, Angioedemul (edemul Quincke), Anorexie, Anorgasmia, Apatie, Apendicită, Apnee de somn, Apraxia, Aritmie, Aritmie cardiacă, Arsuri a pielii, Arsuri la stomac, Artrită, Asteopatie, Astigmatism, Astm bronșic, Astmul cardiac, Atac de panică, Aterom, Ateroscleroza cerebrala, Ateroscleroză, Atonia vezicii urinare, Atrofia musculară spinală, Autism, Avitaminoză, Avort, Avortul spontan
Alergie alimentara
Alergiile alimentare sunt reacțiile alergice severe la oricare dintre componentele alimentare sau băuturi. Cele mai frecvente alergii alimentare sunt observate la copii, dar la virsta de 5 ani acestea de obicei inceteaza. Alergiile alimentare la adulți sunt întîlnite mai rar și, de obicei, se manifestă simultan cu febra fanului.
Cauze
Cauza alergiei alimentare este intoleranța la orice produs alimentar:
- ouă, lapte, porumb, arahide, soia - determină în majoritatea cazurilor reacții alergice la copii;
- arahide, nuci , fructe de mare, carne de pasăre – cauzează reacții alergice la adolescenți și adulți.
Boala poate fi moștenită.
Simptomele alergiei alimentare
Simptomele specifice în alergii alimentare sunt:
- curge nasul;
- dificultăți de respirație, senzație de sufocare;
- greață, vărsături;
- erupții cutanate, însoțite de mâncărime intensă;
- dureri de stomac;
- lacrimarea ochilor;
- mâncărime, roșeață a ochilor;
- angioedem;
- diaree;
- scăderea tensiunii arteriale.
Diagnosticul
Pentru a determina alergenul și cum să se trateze alergiile alimentare, medicul alergolog efectueaza o serie de studii:
- hemoleucograma completă;
- biochimia sângelui;
- teste de alergie a pielii;
- teste provocatoare.
Pentru diagnosticul suplimentar de alergii alimentare sunt, de asemenea, numiți:
- Analiza de fecale;
- ultrasunete de cavitatea abdominală;
- examene endoscopice.
Tratamentul alergiilor alimentare
Pentru tratamentul alergiilor alimentare sunt atribuite:
- antihistaminice;
- imunoterapie.
În unele cazuri, poate fi necesară administrarea de epinefrină.
Dieta
Pacienții cu alergii alimentare ar trebui să urmeze un regim alimentar bine determinat. Acesta ar trebui să limiteze consumul de:
zahăr;
- miere;
- bomboane de ciocolată;
- produse de patiserie.
Din dieta complet se exclude:
- produse de patiserie pe bază de drojdie;
- alimente suplimentat cu coloranți și aditivi alimentari;
- sărat, afumat, marinat;
- ficat, rinichi, creier;
- produsele alimentare conservate;
- cacao, ciocolată;
- băuturi alcoolice.
Pericol
Alergiile alimentare timpurii(grave) pot duce la complicații grave:
- pierderea conștienței;
- urticarie;
- dermatită atopică;
- șoc anafilactic.
Dacă pacientul are astmă, există un risc crescut de deces.
Grupa de risc
Grupul de risc sunt:
- persoanele cu predispoziție ereditară;
- persoanele cu astmă;
- persoanele cu dermatită atopică;
- lucrătorii din domeniul prelucării produselor alimentare.
Profilaxia
Pentru a preveni boala, pacienții sunt sfătuiți:
- Să elimine complet produsele dubioase din dietă;
- sa respecte strict dieta hipoalergenică;
- în cafenele și restaurante să specifice, din ce este preparată mâncarea.
‹
›
Cornogolub Lidia
Alergolog, Alergolog-pediatru
Experiența 39 ani
Prețul consultației - 450 lei
Chișinău, str. Puskin, 47/1
Culeșina Tatiana
Alergolog-pediatru, Alergolog
Experiența 41 ani
Prețul consultației - 500 lei
Chișinău, str. Burebista, 80, et.3